Kollagen er et protein som indgår i de vigtigste strukturer i kroppen fra hud, hår, brusk, led, muskelfibre til cellemembraner. For at Collagen kan virke som kosttilskud må det ikke være irreversibelt hydrolyseret. Collagen har flere dokumenterede helsevirkninger på bl.a. hud (dvs. elasticitet og dermed minimering af rynker) og til opbygning og vedligeholdelse af knogler, led og brusk.

Der findes over 28 forskellige typer collagen, hvor de almindeligste er:

  • Type I (fibrillar): Udgør 90% af kroppens Collagen og findes i hud, fibre, vasculature organer, knogler (collagen type I er hovedkomponent i den dynamiske/fleksible del af knoglen)
  • Type II (fibrillar): Findes i brusk og led
  • Type III (fibrillar): reticulate (main component of reticular fibers) og forekommer almindeligvis sammen med Collagen type I
  • Type IV (non-fibrillar): danner basal lamina, the epithelium-secreted layer of the basement membrane
  • Type V (fibrillar): cellemembraner, hår og moderkage

De vigigste collagentyper i forhold til kosttilskud er derfor Type I og II. I kosttilskud med helsepåstande overfor hud er collagen proteinet blevet hydrolyseret til pulver, dvs. at det via en enzymatisk proces er brudt ned til peptider, som er kæder af aminosyrer, ofte benævnt Verisol® peptider.

Blandt kosttilskud med helsepåstande omkring hud findes http://www.osloskinlab.dk som sælger The Solution(TM) anti-wrinkle collagen på abonnement til 348 kr for 28 dagsdoser. En daglig dosis koster dermed 12,43 kr. og indeholder 2,5 g/ 2500 mg Verisol kollagenhydrolysat af type I.

Ser man på kosttilskud, der positionerer sig i fht. muskler og led er ingredienssammensætning mere kompleks. I kosttilskuddet http://www.kollagenplus.no (sælges kun i Norge) er fordelingen af Kollagen type I og II ikke angivet, blot at begge typer sammen undgør 0,1 g/100 mg. Derudover indeholder produktet Omega-3 fiskeolie, Vitamin C og D samt mangan. Produktet koster 199 norske kr pr. måned og indeholder 60 kapsler. En daglig dosis koster dermed 5,04 kr med dagens kurs på norske kroner (1 NOK = 0,7603 DKK).

Der er skrevet en række forskellige artikler om Kollagen herunder: https://www.healthline.com/nutrition/collagen-benefits og https://www.healthline.com/health/food-nutrition/is-hydrolyzed-collagen-a-miracle-cure#1